Pestizidrückstände in Lebensmitteln und Trinkwasser aus Sicht der Verbraucher  [09.02.22]

Die moderne Landwirtschaft steht vor großen Herausforderungen: einer weltweit steigenden Nachfrage nach Nahrungsmitteln und der Notwendigkeit eines nachhaltigeren Anbaus von Nutzpflanzen zum Schutz der Umwelt und für Lebensmittelsicherheit. Der Raubbau an Böden und die dadurch verursachten Umweltschäden haben Aufmerksamkeit für das Thema und einen Sinneswandel hervorgebracht. Lösungsstrategien zur Abmilderung des Klimawandels und zum Schutz der Artenvielfalt stehen dabei im Mittelpunkt. Die "Farm to Fork"-Strategie ist das Kernstück des 'Green Deal' der Europäischen Union und soll zu gesünderen und nachhaltigeren Lebensmittelproduktionssystemen beitragen. Ein Hauptziel ist es, bis zum Jahre 2030 den Gesamtverbrauch und die Risiken chemischer Pflanzenschutzmittel um 50 % zu reduzieren. Hohenheimer Wissenschaftler arbeiten an natürlichen Pestizidalternativen, modellieren Zukunftsszenarien und haben - gemeinsam mit Göttinger Kollegen - in einem aktuellen Artikel auch die Wahrnehmung der Verbraucher untersucht.

Bildquelle: Pixabay, Zefe WU

Originalartikel

Sina Nitzko (a), EnnoBahrs (b),  AchimSpillera (a) (2022) Pesticide residues in food and drinking water from the consumerʼs perspective: The relevance of maximum residue levels and product-specific differences. Sustainable Production and Consumption. Volume 30, Pages 787 - 798. March 2022. DOI 10.1016/j.spc.2022.01.016

Affiliations:

a) University of Goettingen, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Platz der Göttinger Sieben 5, Göttingen, 37073, Germany
b) University of Hohenheim, Institute of Farm Management (410b), Schwerzstr. 44, Stuttgart, 70599, Germany

Abstract

One disadvantage of pesticide use in agriculture are the residues that remain in food and drinking water. In addition to analyzing consumer intolerance to pesticide residues for various food groups (fruit/vegetables, cereals/cereal products, and potatoes) according to the degree of product processing, the present study investigates consumer knowledge and attitudes regarding the EU's regulations on maximum residue levels (comparatively) for both food and drinking water. A survey of 1,195 German consumers was conducted by means of an online questionnaire. Different statistical analysis methods were used for the data analysis. The results show that EU regulations on maximum residue levels were known to 62.7% of respondents regarding food, and to 60.9% of the respondents regarding drinking water. Both pesticide residues in general and those exceeding the maximum residue levels were considered rather problematic. There was an ambivalent attitude towards the maximum residue levels. The attitudinal differences between food and drinking water were small to marginal. The analyses of pesticide residue intolerance with respect to degree of food processing showed that the highest intolerance was found with unprocessed/minimally processed products, followed by food products with higher processing degrees. Overall, these findings underline the consumer-sided general importance of the residue issue and argue for more sustainable agricultural systems characterized by pesticide use reduction or avoidance.

© 2022 Institution of Chemical Engineers

 

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Email: bahrs@ uni-hohenheim.de
Tel. 0711/459-22566

 

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