Bioverfügbares Curcumin zeigt Wirkung gegen Krebs    [28.06.20]

Darmkrebs fordert als eine der häufigsten Krebsarten zahlreiche Todesopfer. Die Entstehung von Darmtumoren ist komplex und es wird davon ausgegangen, das entzündliche Prozesse im Darm dabei eine wesentliche Rolle spielen. Curcumin, ein Bestandteil des Gewürzes Kurkuma, erwies sich bereits in vielen Studien als vielversprechender Wirkstoff gegen entzündliche Erkrankungen und Tumorentstehung. Seine schlechte Bioverfügbarkeit, d.h. geringe Aufnahme des Wirkstoffes über den Darm, war jedoch bisher ein limitierender Faktor. In einer aktuellen Studie mit Mäusen analysierten Wissenschaftler der Universitäten Hohenheim und Mainz die antikarzinogene Aktivität von Curcumin. Um eine höhere Bioverfügbarkeit zu erreichen, wurde das Curcumin in besondere Molekülkomplexe, sogenannte Mizellen, eingebettet. Die Gabe dieses bioverfügbaren Curcumins ging in der Studie mit einer verringerten Bildung von kolorektalen Karzinomen einher. Die Autoren stufen die beobachtete Wirkung als vielversprechend ein und stellen weitere Studien zur Erforschung des natürlichen Wirkstoffs in Aussicht.

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Originalpublikation

Seiwert, N., Fahrer, J., Nagel, G., Frank, J., Behnam, D., Kaina, B., 2020. Curcumin Administered as Micellar Solution Suppresses Intestinal Inflammation and Colorectal Carcinogenesis. Nutrition and Cancer 0, 1–8. doi.org/10.1080/01635581.2020.1771384

Abstract

Colorectal cancer (CRC) is one of the most common cancers and preventive strategies based on natural compounds are highly desirable. Curcumin, the principal bioactive compound in Curcuma longa, was described to have multiple beneficial health effects. A drawback, however, is the low bioavailability due to its insolubility in water. Here, we studied whether nanoscaled micellar curcumin with improved bioavailability administered in drinking water reduces inflammation and CRC formation in a mouse model. C57BL6 wild-type (WT) mice and a strain defective in the DNA repair enzyme O6-methylguanine-DNA methyltransferase (MGMT) were used, in which tumors were induced by azoxymethane (AOM) followed by dextran sodium sulfate (DSS). Inflammation and tumor formation were determined by mini-colonoscopy. Micellar curcumin (mCur) administered in drinking water significantly reduced AOM/DSS-induced colorectal inflammation in both WT and MGMT-deficient mice as compared to animals receiving drinking water with micelles not containing curcumin. In line with this, the tumor yield and tumor score were significantly lower in mCur-treated mice compared to the control group. No adverse effects were observed in animals receiving mCur daily for at least three months. Overall, our data show that chronic oral administered micellar curcumin is well tolerated and reduces chemical-induced gut inflammation and CRC formation in mice.


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