Histaminintoleranz - Stand des Wissens zu enzymatischen Interventionspunkten [24.10.22]
Bislang können Histaminintoleranzen nicht medikamentös behandelt werden. Betroffene können lediglich das Auftreten der Symptome verhindern oder reduzieren, indem sie eine histaminarme Diät einhalten (Reese et al. 2021). Das Enzym 'Diaminoxidase' (DAO) wird vor allem im Darm, der Niere und der Plazenta exprimiert und in vesikulären Strukturen zur Sekretion gespeichert (Schwelberger et al. 1998; McGrath et al. 2009). Die zugrundeliegende Ursache der Histaminintoleranz ist eine ineffiziente Diaminoxidase im Magen-Darm-Trakt, die zu einem unvollständigen Abbau von Histamin aus der Nahrung führt, welches so in den Blutkreislauf gelangen kann und histaminbedingte Symptome auslöst. Eine DAO-Insuffizienz ist entweder auf eine genetische Veranlagung zurückzuführen, kann aber auch im Laufe des Lebens entstehen, wenn somatische Mutationen zu einer eingeschränkten Funktion oder verringerten Menge an Enzym führen (Ayuso et al. 2007). Die vorliegende Übersichtsarbeit der Hohenheimer Arbeitsgruppe von Lutz Fischer befasst sich mit den Fortschritten und Herausforderungen in der DAO Forschung und anderen histaminoxidierenden Enzymen mit Blick auf ihre potenzielle Anwendung für enzymatische Prozessierungsschritte bei der Herstellung histaminreduzierter Lebensmittel oder als oral verabreichte Adjuvantien für Betroffene, die histaminbelastete Lebensmittel zu sich genommen haben.Originalpublikation
Kettner, L., Seitl, I. & Fischer, L. (2022) Recent advances in the application of microbial diamine oxidases and other histamine-oxidizing enzymes World J Microbiol Biotechnol 38, 232. doi.org/10.1007/s11274-022-03421-2
Abstract
The consumption of foods fraught with histamine can lead to various allergy-like symptoms if the histamine is not sufficiently degraded in the human body. The degradation occurs primarily in the small intestine, naturally catalyzed by the human diamine oxidase (DAO). An inherent or acquired deficiency in human DAO function causes the accumulation of histamine and subsequent intrusion of histamine into the bloodstream. The histamine exerts its effects acting on different histamine receptors all over the body but also directly in the intestinal lumen. The inability to degrade sufficient amounts of dietary histamine is known as the ‘histamine intolerance’. It would be preferable to solve this problem initially by the production of histamine-free or -reduced foods and by the oral supplementation of exogenous DAO supporting the human DAO in the small intestine. For the latter, DAOs from mammalian, herbal and microbial sources may be applicable. Microbial DAOs seem to be the most promising choice due to their possibility of an efficient biotechnological production in suitable microbial hosts. However, their biochemical properties, such as activity and stability under process conditions and substrate selectivity, play important roles for their successful application. This review deals with the advances and challenges of DAOs and other histamine-oxidizing enzymes for their potential application as processing aids for the production of histamine-reduced foods or as orally administered adjuvants to humans who have been eating food fraught with histamine. © 2022, The Author(s).
Author keywords
Biogenic amines; Diamine oxidase; Histamine; Histamine intolerance; Histamine oxidizing enzymes
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